Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


TAMARÍN PINČÍ

1. 4. 2006
TAMARÍN PINČÍ
Saguinus oedipus

Patří do čeledi kosmanovitých. Všichni zástupci jsou v důsledku devastace tropických deštných lesů ohroženi vyhubením. Některé druhy kosmanovitých se díky zoologickým zahradám podařilo znovu vysadit do přírody. Tamarín pinčí se v němčině nazývá opice Lisztova, jeho "kadeře" připomínají vlasy známého hudebního skladatele. Žije v rodinách, které obývají 8-10 ha a pohybují se v areálu 26-43 ha. Samička rodí zpravidla dvě mláďata, starají se o ně oba rodiče, samec je nosí na zádech a předává je samici ke kojení. Na péči o mláďata se podílejí i starší sourozenci, proto je důležitý chov ve skupinách. Mláďata se učí péči o sourozence od rodičů a zároveň rodičům s výchovou pomáhají. Rychle rostou, v sedmi měsících jsou dospělá.


Saguinus oedipus
Tamarín pinčí
Rozšíření:
severní Kolumbie

Velikost:
hlava a tělo 206-243 mm, ocas 333-402 mm, hmotnost 411-430 g

Biotop:
tropický opadavý les od výšky 1500 m n. m.

Biologie:
žije v rodinách 2-6 zvířat, dospívá v 18 měsících, dožívá se více jak 15 let

Potrava:
míza stromů, plody, semena, hmyz, malí ptáci, mláďata malých savců

Stav v přírodě:
velmi nízký

Stav v péči člověka:
dobře se rozmnožuje, ročně se narodí přes dvě stě mláďat

Příčiny ohrožení:
devastace biotopu, odlesňování pro vývoz dřeva, pro pastvu a plantáže

Stupeň ohrožení:
EN - ohrožený

CITES: I.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář